2022. okt 20.

10+1 OK, AMIÉRT EL KELL MENJETEK A BUDAKESZI VADASPARKBA

írta: mavanaszulinapom
10+1 OK, AMIÉRT EL KELL MENJETEK A BUDAKESZI VADASPARKBA

Évek teltek el, amióta utoljára a Budakeszi Vadasparkban jártunk (köszönjük covid), de most sikerült eljutnunk. Kicsit alábecsültük gyerekekkel érkezve a terület nagyságát, csak szigorú menetelés árán tudtunk volna mindent megnézni, de nem baj, ami érdekelt, azt megszemléltük. A kalandparkra viszont így már egyáltalán nem maradt időnk, azért a következő héten visszamentünk, mert ahhoz a lányaim nagyon ragaszkodtak. Van egy ingyenes parkoló olyan 10 percnyi sétára a parktól, a bejáratnál pedig van egy, ami fizetős, viszont elég nagy.

1. ÁLLATSIMOGATÓ

A vadasparkot szépen gondozzák, az állatok nagyon nyugodtak, barátságosak, hagyják, hogy megsimogassuk őket, elfogadják az ételt a kezünkből. Nálunk nagy élmény az állatok etetése és simogatása (látszik, hogy panellakók vagyunk), így felettébb örültem, hogy az állatok simogatását két területen, egymást időben váltva oldják meg, így az állatok is tudnak pihenni, a gyerekek is tudnak simizni. Ráadásul nem kell visszamászni a bejárathoz, hogy az ember eleséget tudjon venni nekik, mert több helyen is állítottak fel eledelt osztó automatákat.

20180819_111035.jpg

2. GYOMORSIMOGATÓ

Mi emberek is hozzájuthatunk némi eledelhez a büfében, ajánlom a kenyérlángost házi készítésű limonádéval. Az ételek helyben készültek és frissek, a forró csokival pedig bármelyik gyermek boldogság szintjét emelhetjük! Aki otthonról hozott ételt enne, az se aggódjon, hatalmas fedett terasz áll rendelkezésre annak elfogyasztására.

3. NÉZZÉTEK MEG A VADÁLLATOKAT IS

A srácaink többségét főleg a háztáji és a simogatható állatok érdekelték. Én erőltettem, hogy megnézzük a medvét, rókát, farkast és egyéb vadat is, mert ezek nem jönnek minden sarkon szembe, nem árt, ha a gyermek tudja, mi az a borz és milyen kis komisz tud lenni. Az utak a ketrecek körül babakocsival nagyjából jól járhatóak, leszámítva kisebb-nagyobb hepe-hupákat, meg emelkedőket (mégiscsak az erőben vagyunk vagy mi). A ketrecekben az állatok jól láthatóak, egy gyereknek sem kellett elkeserednie, hogy nem látja, amit látni kell.

20220813_163847-01.jpeg

4. IRÁNY A TANÖSVÉNY

Az interaktív tanösvényeket akkor szeretjük, ha a kisebbik és a nagyobbik gyereknek is nyújt érdekességet, kihívást és ez ilyen. Mivel az egyes részei az állatok kifutói mellett vannak, kényelmesen útba esnek. Le lehet játszani velük az állatok hangjait, megtapogathatnak különböző növényi és állati anyagokat, szarvakat, érdekes kérdésekre válaszolhatnak.

20180819_095523_0.jpg

5. ÁLLATIJÓ BEMUTATÓK

Legyetek ügyesek és csípjetek el néhány állatbemutatót és látványetetést. Előre megadott időpontokban szervezik, tájékozódjatok a park honlapjáról vagy jegyvásárláskor a pénztárban. Mi a mosómedve tréninget lestük meg, a gyerkőcöknek nagyon tetszett, volt is utána lobbizás, hogy vegyünk otthonra mi is egy mosómedvét! (Spoiler: nem veszünk.)

6. JÁTSZÓ

Nincs már olyan park, ahol ne lenne játszótér, nem is hibáztatok érte senkit, mert a kölkök – bár szinte minden nap játszózunk - meg vannak vadulva értük. Kicsit visszásan érzem magam ilyenkor, hogy itt ez a rengeteg bámulnivaló állat, amiért fizettünk is, mégis a játszótéren rostokolunk, de azt el kell ismerni, hogy kalandos kis játszót építettek ide.

7. DÍNÓ PARK

Na, a Dínó Parkot ki ne hagyjátok! Nekem lányaim vannak, de ők is odavoltak érte. Érthető, hisz mégiscsak menő, hogy életnagyságban látni a rég kihalt hatalmas állatokat, hogy beülhetünk a dínó tojások héjába és egyik-másik állat még mozog és a hangját is hallatja! Elég nagy is a hely és találtok benne kültéri játékokat is, bár azok őszintén szólva már erősen amortizálódnak. Viszont láthatunk egy vulkánkitörést! :D

20220813_144214-01.jpeg

20220813_150153-01.jpeg

8. KALANDPARK

A kalandparkot külön kezelik, az nem a nagy park része. A pályák nem hosszúak, hiszen a kalandpark területe eleve nem nagy, cserébe viszont nem könnyűek. A 9-10 évesek egész ügyesen végig nyomták a nekik való pályát, a majdnem 6 évesem viszont nagyon lefáradt a végére, mert erőnlétben sokat kívánt. Amit azonban nagyon hiányoltam, hogy itt nincsen mosdó, a parkba kell elmászni érte. Több gyerekkel ez azért elég macera.

20220828_135201-01.jpeg

9. CSALÁDI FOTÓZÁS

A parkból kifelé, az utolsó métereken még dobhattunk egy hátast, amikor megtudtuk, hogy mennyi forintot is kellene fizetnünk azért a családi fotóért, amit befelé lőttek rólunk. Fájt is a kis szívem, mert persze, hogy pont azon a képen én, aki mindig valami iszonyat szerencsétlenül nézek ki a fényképeken, azon pont jól néztem ki! Na persze, most, hogy ezt leírom, elmélázom: lehet, éppen ezért ért az a kép annyit! :D Mindenesetre, aki kedveli az efféle emlékgyártást, annak jól jöhet, hogy valaki egy tisztességes géppel készít a kis családjáról egy képet, amit a végén magával vihet.

10. KIS ERDŐJÁRÁS

Az, aki még nem fáradt le kellőképpen a fenti események után, tehet a park környékén egy erdei sétát. Találtok egy nagy tisztást egy kis játszóval és padokkal, ott meg is lehet pihenni, nagyon kellemes az erdő csendje.

10+1. FRISS LEVEGŐ

Ez persze nem a park érdeme, de csodálatos és még egészséges is kint tölteni egy napot a természetben, a friss levegőn. Mondják, hogy “a természetben töltött időt receptre kellene felírni”. Csökkenti a stresszt, a szorongást, javítja a koncentrációt (ez nem csak nálunk felnőtteknél, hanem a gyerekeinknél sem hátrány), segít egy csomó gusztustalan civilizációs betegség megelőzésében. Arról nem is szólva, hogy amíg a gyerekeink önfeledten a szabadban mulatják az időt, eszükbe sem jut valami kütyüt nyomigázni!

 

Szóval irány a Dunakeszi Vadaspark emberek,
aztán meséljetek, hogy milyen volt!

És ne feledjétek: A nevetés mindenkié! ;)

logo_mavanaszulinapom_hosszu.png

Szólj hozzá

gyerekprogram