2022. okt 20.

5+1 EGYSZERŰ ÖTLET, MIT KÉSZÍTSETEK A GYEREKEKKEL AZ ŐSZI TERMÉSEKBŐL

írta: mavanaszulinapom
5+1 EGYSZERŰ ÖTLET, MIT KÉSZÍTSETEK A GYEREKEKKEL AZ ŐSZI TERMÉSEKBŐL

A lányaim, akik 6 és 9 évesek, imádnak rajzolni, vagdosni, ragasztgatni, alkotni. Ősszel erre a különböző méretű, formájú és színű lehulló falevelek meg mindenféle termések sokféle lehetőséget kínálnak. Mivel azonban mi sem vagyunk időmilliomosok és nem az én gyerekeim a türelem mintaképei, ellenben szeretnénk valami olyat gyártani, ami nem esik szét az első öt percben atomjaira, olyan munkákat szoktam nekik választani, amik jópofák, de viszonylag egyszerűek és hamar össze tudják rakni. Ezekből szemezgettem most nektek. A cikk végére pedig feltettem néhány rajzot, amit a gyerekeid kiszínezhetnek és ráragaszthatják a leveleket és terméseket. Töltsd le és használjátok őket bátran! ;)

1. Gyűjtsetek össze mindent és bármit, amit egy nagy és kilapított gyurmapacába – akár többféle képpen is - belenyomkodhattok. Csinálhatjátok random módon is, vagy valami képet, formát igazítva belőle. Használhattok sima gyurmát vagy só-liszt gyurmát is, ha megtartanátok az alkotást. Ez utóbbira nálunk évek óta ez a recept vált be:

  • 250 g só
  • 250 g liszt
  • 1 dl víz (esetleg kicsit több)
  • 2 evőkanál olaj
  • ételfesték (ez persze opcionális)

1.jpgForrás: Pinterest

Idén ezt a projektet terveztem be. Ételfestékkel színezett só-liszt gyurmába fogjuk belenyomkodni a leveleket, hogy jól látszódjon az erezete, aztán óvatosan, a levél széle mentén körbevágjuk. Kicsit felhajtogatjuk a szélét, hogy kis tálkaként funkcionálhasson és ha megszáradt, belekerül a mécses (bár nálunk szigorúan csak ledes mécses).

033887fcb5fcdb177be79d5c4b9cbfd7.jpgForrás: Pinterest

2. Rajzoljatok valamilyen állatfigurát, a nagy kedvenc általában a süni, de lehet bagoly vagy kismadár. Vágjátok ki (vagy ne) és valamilyen gyerekeknek való, univerzális ragasztóval ragasszátok fel rá a gesztenyét és a diót! Ügyesebbek rakhatnak ki belőlük valami mintát is! Könnyebb dolgotok lesz, ha vastagabb papírt választotok hozzá.

3.jpgForrás: Pinterest

3. Kicsiknek ajánlom a legegyszerűbb gesztenyés alkotást, a gesztenyéből és gyurmából formázott csigát. Ezt mi is elkészítettük anno, egy egész csiga nemzedék született így meg, de a képet róla már sehogy sem találtam meg. Hát ugye nem kellene annyit fotózni (de!) és akkor megtalálnám.

5.jpgForrás: Pinterest

4. Simán a gesztenyére is rajzolhattok, bár nem fogja meg akármelyik filc, hobby boltokban kapható filctoll kell hozzá vagy alkoholos filc és akkor ilyen cukker lesz az eredmény.

4.jpgForrás: Pinterest

5. Ugyanígy rajzolhattok egyenesen a levélre is.

6.jpgForrás: Pinterest

5+1. Ez itt a vegyes felvágott helye, hol a leveleket préselve vagy anélkül is felhasználhatjátok kismillió módon, itt láthatjátok az én kedvenceimet.

7.jpgForrás: Pinterest
8.jpgForrás: Pinterest

9.jpgForrás: Pinterest

Ez az alkotás tavaly díjnyertes volt a családi alkotó délutánon, amit a nagyi szervezett az unokáknak:

20211014_174504-01.jpeg

 

Remélem, kaptatok egy kis ihletet!
Alkotásra fel a képzeleted se szabjon határt!

És ne feledjétek: A nevetés mindenkié! ;)

logo_mavanaszulinapom_hosszu.png

letoltheto_allatok-01.jpg

letoltheto_allatok-02.jpg

letoltheto_allatok-03.jpg

letoltheto_allatok-04.jpg

Szólj hozzá

gyerekprogram